Skinkstek

I skrivande stund står den fortfarande inne i ugnen, så hur resultatet blir denna gång får jag återkomma med.   
Det bästa är om man har gott om tid och kan köra den på riktigt låg temp, runt 80-100 grader i 4-5 timmar beroende på storlek såklart. Nu har jag sällan gott om tid längre och impulsiv som jag är så har jag bara två timmar att ge den idag.

Skinkstek i ugn.
Passa på att rensa grönsakslådan i kylen, morot, palsternacka, rotselleri, lökar av olika slag. Ta vad du har!

1,1 kg skinkstek (var min iaf)
2 morötter
2 palsternackor
1 stor gul lök
en bit purjolök
ca 1msk tomatpuré
smör och olja att bryna i
salt och svartpeppar

ev. nån deciliter uppkokt vatten med smör och lite fond i.

Gör såhär:
Sätt ugnen på 150-175 grader.
Torka steken lätt med hushållspapper. Bind ev steken med steksnöre för att få den jämntjock.
Krydda med salt och peppar som du gnider in tillsammans med tomatpurén.
Skala och skär rotsaker och lök i grova bitar medans du bryner steken hastigt runtom på hög värme.
Tomatpurén ger en fin färg på stekytan.
Lägg över steken i en inte alltför stor ugnsform.
Bryn rotsakerna och sedan löken, lägg i formen.
Stick in en stektermometer och ställ in den på 68 grader. Tar ca 1,5-2 timmar. 
Ös gärna steken med dess sky några gånger under stektiden.
När den är klar, ta ut och linda in i aluminiumfolie, den eftersteker då till lagom temp. 
Låt vila 15 minuter innan du skär i tunna skivor, gärna med skärmaskin om du har en.

Ta till vara på skyn och gör en god sås på den!! =) 
Bättre och naturligare grund till en sås finns inte!

Servera med t.ex. nykokt potatis, din goda sås, brysselkål och en klick äppelmos och söndagsmiddagen är biff! ;)

Lycka till!
 

Kommentera här:

Matbloggstoppen