0 Läs mer >>
I skrivande stund står den fortfarande inne i ugnen, så hur resultatet blir denna gång får jag återkomma med.   
Det bästa är om man har gott om tid och kan köra den på riktigt låg temp, runt 80-100 grader i 4-5 timmar beroende på storlek såklart. Nu har jag sällan gott om tid längre och impulsiv som jag är så har jag bara två timmar att ge den idag.

Skinkstek i ugn.
Passa på att rensa grönsakslådan i kylen, morot, palsternacka, rotselleri, lökar av olika slag. Ta vad du har!

1,1 kg skinkstek (var min iaf)
2 morötter
2 palsternackor
1 stor gul lök
en bit purjolök
ca 1msk tomatpuré
smör och olja att bryna i
salt och svartpeppar

ev. nån deciliter uppkokt vatten med smör och lite fond i.

Gör såhär:
Sätt ugnen på 150-175 grader.
Torka steken lätt med hushållspapper. Bind ev steken med steksnöre för att få den jämntjock.
Krydda med salt och peppar som du gnider in tillsammans med tomatpurén.
Skala och skär rotsaker och lök i grova bitar medans du bryner steken hastigt runtom på hög värme.
Tomatpurén ger en fin färg på stekytan.
Lägg över steken i en inte alltför stor ugnsform.
Bryn rotsakerna och sedan löken, lägg i formen.
Stick in en stektermometer och ställ in den på 68 grader. Tar ca 1,5-2 timmar. 
Ös gärna steken med dess sky några gånger under stektiden.
När den är klar, ta ut och linda in i aluminiumfolie, den eftersteker då till lagom temp. 
Låt vila 15 minuter innan du skär i tunna skivor, gärna med skärmaskin om du har en.

Ta till vara på skyn och gör en god sås på den!! =) 
Bättre och naturligare grund till en sås finns inte!

Servera med t.ex. nykokt potatis, din goda sås, brysselkål och en klick äppelmos och söndagsmiddagen är biff! ;)

Lycka till!
 

Skinkstek

1 Läs mer >>
Hallongrottor i all ära, men varför inte hotta upp denna lilla läckerbit med lite lemoncurd?! Himmelskt goda..
Jag gjorde mina i småbrödsformar, Ica's tror jag det var. Men kan förstås göras i större eller mindre format.
 
Citrongrottor

250g smör

1 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl vaniljsåspulver (marsan)

Sätt ugnen på 200 grader
Blanda alla ingredienser eller kör dem i matberedare.
Forma två rullar och skär i passande bitar, jag vägde mina och om jag minns rätt vägde de runt 25g/st.
Rulla små bollar och gör en grop i varje som du fyller med Lemoncurd. 
Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.

Tips! Ibland vill degen bara smula sig och rullen spricker när man rullar den. Lägg inte för mycket tryck på utan använd båda händerna och använd bara så mycket kraft att du kan rulla den samtidigt som du försiktigt drar ut den åt sidorna. Hmm..blev det begripligt?

Lycka till! =)

 Foto: Therése Jonsson

Citrongrottor

0 Läs mer >>
Igår var det ju alla hjärtans dag. Den blev inte som jag tänkt mig men bra ändå!
Började dagen med att baka, efter alla vanliga morgonrutiner förstås. Något jag inte gjort på länge nu! Det blev citrongrottor som jag lade i fina påsar med dekoration, till mina föräldrar och lillasyster. Några bajsblöjor och spyor senare (ursäkta, men det är taget direkt ur verkligheten.) tog jag med mig Noah för att snabbt överlämna dessa. Restaurangen som jag och D hade tänkt äta på ikväll var givetvis fullbokad, trodde inte det var möjligt i vår lilla stad. Jättetråkigt, men barnvakten (mamma) var ändå så förkyld så lika bra att hålla Noah borta därifrån. 
Så istället blev det hämtad thaimat i soffan med lilla familjen. Efter det en film som jag valde denna gång. "The Big Wedding". Den var bra! Till och med D tyckte det =) Som brukligt ska det finnas lite tilltugg i form av sötsaker till filmen. Smågodis och glasspraliner från Lidl blev det! Får bli minst en långpromenad under helgen..

Recept och bild på Citrongrottorna kommer, jag glömde (!) ta en bild på dem så syrran får skicka en!
Det här jättefina halsbandet fick jag av min kärlek!
 
 
 
 
 

Syndens helg är komme...

0 Läs mer >>
Nu blev klockan ganska mycket när jag äntligen hann sätta mig och fortsätta bloggandet, men bättre sent än aldrig! Till att börja med så fick jag tips om appen Lifesum av ett par vänner som själva provat den och tyckte den funkade bra. Detta var den 26:e januari i år, alltså drygt två veckor sedan. Man anger sin vikt, sin målvikt och hur mycket man vill tappa/vecka. Man väljer också vilken aktivitetsnivå man anser sig ha, t.ex. om man har ett stillasittande arbete. Sedan räknar appen ut hur mycket kalorier du ska stoppa i dig varje dag och hur fördelningen mellan kolhydrater, protein och fett bör vara. Du fyller i dagboken med allt vad du äter under en dag och den motion du utför. Och de kalorier du förbränner under t.ex. en promenad, läggs då till dagsbehovet. Så för mig har det blivit så att jag går ut och rör på fläsket för att jag inte ska behöva "svälta" under kvällen ;)
Jag har betalversionen av appen, som jag betalt 223kr för 6 månader. Men det går högst troligt lika bra att köra på gratisversionen! Med betalversionen kan du parkoppla Lifesum med andra appar, såsom Runkeeper. Du får också mycket mer statistik och information. Och om jag inte minns fel kan du inte ange kroppsmått om du inte har den. Jag gillar att snöa in lite på statistik, det blir lixom mer sport då. Sport ja.. Jag är ju helt befriad från allt sportintresse! Men för dig som spelar fotboll, innebandy eller dyl. så är det bara att leta upp det i listan och ange tid så läggs det till i dagens träning.

I skrivandets stund har jag en ganska öm och stel kropp, tack vare 1 timmes mamma-barn-gympa som jag var på igår. För första gången i år.Tabata var det vi körde, fråga mig inte mer om det för jag vet inget utom att det är intervallträning. Avslutade gårdagen med 30 minuter bröstsim dessutom.
Så idag vet jag att jag lever:) 

Det här är min motion:
Promenader, allt mellan 2 och 9 km - nästan varje dag.
Onsdag, mamma-barn-gympa och 30 minuter bröstsim
Sen är jag som bekant mamma till Noah, 10kg kärlek som är för liten för att gå själv.
Det kräver viss ansträngning oxå =)

Jag vet att man inte bör stirra sig blind på vikten men jag har iaf tappat 2 kilo på drygt två veckor. Måtten har jag inte kollat än.

Men nu ska jag stänga mina blå och hoppas på en hyfsad nattsömn. Det där med synderna får vi ta en annan dag ;)
Godnatt! ♥
 
Såhär gott kan man äta även om man kämpar med vikten! =)
Blev så sugen på dessa bananpannkakor som alla pratar om, så nu äntligen blev de av!

Bananpannkakor
1 st mogen banan
2 st ägg
1krm bakpulver (kan uteslutas)

Gör såhär:
Mosa bananerna eller kör i mixer med äggen och tills du fått en slät smet, tillsätt bakpulvret och rör om ordentligt. Stek på svag värme i t.ex.rapsolja. De fastnade lätt och blev inte så snygga, men riktigt gott var det iallafall! Jag toppade som sagt med 100g vaniljkvarg och ca 45g jordgubbar. Detta ger ett totalt kaloriintag på 395kcal. 




 
 
 

Om Lifesum och mina f...

0 Läs mer >>
..när man kan städa och paketera puréer och frysa in? Jag kan också erkänna att jag till och med har en julgardin kvar i köksfönstret, kanske skulle ta och byta när jag ändå är i farten! Näe, där går gränsen. Tror jag tar natten nu och återkommer med ett, om möjligt, mer intressant inlägg imorgon.

Godnatt!



Varför sova..

0 Läs mer >>

Fredag!!
Köpte havremjölk med vaniljsmak igår för att ha till min chiapudding, har helt snöat in på det nu!
Det här är en somrig variant men med lite frostig känsla tack vare toppingen med frusna blåbär.
Sen var det slut på sommarkänslan. Noah och jag tog bilen 4 mil söderut i regn och rusk. Hos hans farmor bjöds det på värme från vedspisen i köket, härligt sällskap och god mat. Som alltid!
Väl hemma igen sabbade jag medvetet dagens kaloriräkning med 160g lösgodis, färsk mango, chokladdoppad ananas och banan med kokos. Trots att promenaden uteblev idag. Men det ska tas igen i helgen! 
Fler chiarecept och även lite Lifesum kommer det i nästa inlägg! 
Tills dess.. Trevlig helg!

Min fredagsfrukost
1,5 msk Chiafrön
1dl havremjölk med vaniljsmak (jag använde Icas Solhavre)
1krm Bourbon ekologiskt vaniljpulver
Knappt 1 dl blåbär, tinade eller färska

Rör ihop frön med vaniljpulver, tillsätt mjölken och till sist blåbären. Mosa dem lite och blanda allt.
Kyl övertäckt med plastfolie, rör om efter 10 minuter och låt sedan stå över natten. Eller iallafall en timme.
Frusna blåbär och skivad banan på toppen innan servering, så är frukosten klar! 






 
 
 
 

Fredag och chiapuddin...

0 Läs mer >>
 
Lagt mer aprikoser i blöt, imorgon när jag klivit upp ska jag skala och tärna ett päron eller två som får mjukkokas och blandas i purén. Efter det bär det av till Noahs farmor och farfar för långpromenad och mys!
Och vad äter jag då? Till frukost den här veckan har jag ätit chiapudding med smak av choklad toppad med skivad banan. Jo det är sant, till frukost! Chiafröet är nämligen ett riktigt superfrö! Det innehåller bl.a. mängder av Omega-3, protein och kostfiber! Det är bra för magen, muskeltillväxten, skelettet, det motverkar inflammation och ja..listan kan göras lång! Detta är inget nytt hittepå, utan detta kände redan aztekerna till och använde sig av för att orka med sina flera timmar långa vandringar i bergen. De mättar verkligen! Och pigg blir man! Ska göra ett inlägg med de olika chiapuddingar jag gjort hittills, men det får bli vid annat tillfälle. Dags att röra ihop morgondagens pudding som ska bestå av vanilj och blåbär! Sen blir det att hoppas på en god nattsömn..
Natti natti! ♥

/Noahs mamma 

Mer fruktpuré på G!

0 Läs mer >>
En riktig hit om man frågar Noah! Goda smaker förenas i en len och vitaminfylld fruktpuré, och kolla färgen! =)

Banan, hallon och kiwipuré.
Från 6 mån.

1 banan
1 kiwi
1 dl hallon

Gör såhär:
Skala och skär frukten i bitar.
Mixa med stavmixer och passera purén genom en sil för att få bort kärnorna.
Voilà! =)

Banan, hallon och kiw...

0 Läs mer >>
Precis som rubriken berättar så är detta supersmidigt att göra och det räddar dessutom bebis från eventuella magplågor då det verkar lösande. Jag förberedde innan läggdags igår och mixade till puré imorse. Men behöver absolut inte stå över natten om man vill ha det snabbare än så =)

  Aprikospuré 
från 4 mån.

200g torkade aprikoser
Gör såhär:
Lägg i en skål och fyll på med vatten så det täcker aprikoserna, låt sedan stå kallt i några timmar så de mjuknar.
Häll av det mesta av vattnet men spara en del att ev späda med.
Mixa aprikoserna till en slät puré, passera den genom en sil för ett ännu slätare resultat.
Frys in i småburkar eller istärningsfack! Om du väljer burkar, tänk på att endast fylla dem till 3/4 eftersom purén ökar i volym när den är fryst.

                                                                                        
 

Aprikospuré, snabbt o...

Matbloggstoppen